2 september 2013

Workshop Big bang, big data: innovating ICT as a driver for astronomy

Op woensdag 18 september 2013 organiseren NWO Exacte Wetenschappen, ASTRON en IBM in Utrecht een workshop. In het kader van het prestigieuze big data-project DOME willen deze partijen het huidige onderzoek graag intensiveren en uitbreiden in samenwerking met de top binnen de Nederlandse ICT research. Deze workshop is onderdeel van de totstandkoming van een onderzoeksprogramma van NWO Exacte Wetenschappen (EW).

Over DOME

DOME is een onderzoekssamenwerking tussen ASTRON en IBM. Doel is om de enorme dataverwerking die de Square Kilometre Array (SKA) met zich meebrengt mogelijk te maken. Naar verwachting is dat ongeveer 1 exabyte per dag. SKA, de grootste en meest gevoelige radiotelescoop ter wereld, wordt gebouwd in Zuid-Afrika en Australië. In 2020 zou hij operationeel moeten zijn voor wat betreft fase 1. Als alles volgens plan verloop, gaat fase 2 van start in 2024. De SKA kan zelfs de zwakste straling oppikken, overblijfselen van de big bang, waarmee we meer te weten zullen komen over de oorsprong van ons universum. http://www.dome-exascale.nl/


Roadmap ICT voor de topsectoren

Het Gebiedsbestuur van EW heeft besloten om de komende jaren thematische programma’s te ontwikkelen in het kader van de topsectoren, in het bijzonder de ICT roadmap. Een belangrijk thema in de ICT Roadmap is big data, ofwel data, data, data. ICT is een onmisbare drijfveer voor innovatie in de radioastronomie en de ICT gerelateerde onderzoeksthema’s van DOME zijn onderdeel van de ICT roadmap. De komende call van EW richt zich dan ook specifiek op de synergie tussen DOME en de ICT roadmap.


Doel van de workshop

Tijdens de workshop op 18 september wordt een toelichting gegeven op de diverse onderzoeksgebieden. Ook gaan we op zoek naar specifieke raakvlakken, zodat we het onderzoek kunnen verbreden, verdiepen en wederzijds versterken. Het doel van de workshop is dan ook: ICT-research koppelen aan gemeenschappelijke thema’s, zodat er meerwaarde ontstaat voor beide partijen. De workshop is het startpunt, waarin met name informatie wordt gedeeld. Vervolgens moeten er gezamenlijk onderzoeksvoorstellen gemaakt worden. Doel is om bottom-up tot een coherent researchprogramma te komen.


Aanmelden

U kunt zich nog aanmelden voor deze workshop. Als u graag wilt deelnemen, stuurt u dan a.u.b. uiterlijk 9 september een email naar . Het aantal plaatsen is beperkt. Als u geselecteerd wordt voor deelname, ontvangt u nadere informatie.