1 november 2013

Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek uitgereikt aan Marieke Huisman

Den Haag, 01 november 2013

Dr. Marieke Huisman ontving gisteren in Haarlem de Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek 2013 uit handen van prof. dr. Arnold Smeulders (IPN), dr. Louis Vertegaal (NWO) en prof. dr. Alexander Rinnooy Kan (KHMW). De prijs bestaat uit € 50.000,- en is vrij te besteden voor onderzoek in de ICT.

Alexander Rinnooy Kan, Louis Vertegaal, Marieke Huisman, Arnold Smeulders – Fotograaf, Hilde de Wolf

Vertegaal: “Marieke Huisman maakt ICT-onderzoek toegankelijk voor publiek en ontplooit hiermee activiteiten om interesse van jongeren in ICT-onderzoek te vergroten.  Ze behoort tot de absolute top van haar generatie en is hierdoor een uitstekend rolmodel voor jonge mensen met interesse in informatica”.

 

De Nederlandse wetenschapper dr. Marieke Huisman, verbonden aan het  'Centre for Telematics and Information Technology (CTIT)' van de Universiteit Twente, voert samen met haar team onderzoek uit naar de betrouwbaarheid en correctheid van parallelle software. Het onderzoek, is er volledig op gericht om deze verschillende processen logischer te laten redeneren, waardoor de kans op fouten aanzienlijk vermindert. Zo kan een fout in de software bijvoorbeeld van levensbelang zijn in een ziekenhuis of in een vliegtuig.

 

De prijs werd dit jaar voor de derde maal uitgereikt en  is een initiatief van het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) in samenwerking met de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW). Naast een geldprijs ontvangt de winnaar een bokaal. Van haar onderzoek is een speciale educatieve poster  gemaakt die verspreid wordt over scholen en universiteiten.