Home > Activiteiten > I/O-prijs > Juryrapport
 

Juryrapport winnaars I/O Award 2008

Op 7 maart 2008 maakte een groep Nijmeegse onderzoekers bekend dat ze er in geslaagd waren de Mifare Classic RFID chip te kraken. Deze chip wordt gebruikt in naar schatting 2 miljard contactloze toegangspassen voor het openbaar vervoer (zoals de Nederlandse OV-chipkaart en de Oyster kaart voor de Londense metro) en voor kantoren, scholen, en andere gebouwen.

Interessantheid van het onderzoek

De hack van Mifare toegangspassen berust op een klassiek staaltje codekraken. Uit afgeluisterde versleutelde communicatie hebben de onderzoekers een patroon afgeleid, waarmee zij de geheime code kunnen ontcijferen. Met deze ?sleutel? bleken zij vervolgens in staat passen te kopiëren en zo ongemerkt gebouwen binnen te komen. Daarmee borduren zij voort op een oude traditie van geheimtaalontcijfering, met als bekendste voorbeeld de geallieerde hack van de Duitse Enigmacodes in de Tweede Wereldoorlog.

 

Helderheid van de bijdrage

Tegelijk met het persbericht publiceerden de onderzoekers een filmpje waarin ze tonen hoe ze een Mifare pas kunnen kopiëren en met de gekopieerde kaart een gebouw kunnen binnengaan. Hiermee werden de resultaten van het onderzoek op een inzichtelijke en volstrekt heldere wijze gepresenteerd.


Ook in de talloze interviews met de pers wisten de onderzoekers steeds op heldere wijze hun visie naar voren te brengen.


De details van het onderzoek worden begin oktober 2008 gepresenteerd tijdens de ESORICS'08 conferentie in Malaga.

 

Publieksbereik

Omdat de Mifare chips zoveel worden gebruikt, zijn de resultaten van het Nijmeegse onderzoek erg belangrijk voor ons allemaal. Nog nooit hebben resultaten van Nederlands informaticaonderzoek ook maar bij benadering zoveel aandacht in de pers gekregen als de kraak van de Mifare classic chip. Het NOS journaal en actualiteitenrubrieken op TV, alsmede alle Nederlandse dagbladen, hebben er uitvoerig en bij herhaling over bericht.


In de Tweede Kamer is diverse malen gediscussieerd over de beleidsmatige, technische en juridische implicaties van het door de Radboud Universiteit ontdekte lek.


Ook internationaal was er buitengewoon veel media-aandacht (onder andere in de wetenschapsbijlage van de Times), zeker nadat de onderzoekers aantoonden dat ze met de door hun ontwikkelde methode de Londonse Oyster kaart konden klonen. Daarbij zorgde het kort geding, dat door NXP is aangespannen (en verloren) om publicatie van de details van de kraak te voorkomen, deze zomer voor een golf aan publiciteit.


Ter illustratie: de zoekopdracht "Mifare Radboud" in Google levert momenteel 15.900 resultaten op.


Nieuws

Kalender ICT-onderzoek

Uitgelicht

Stelling

Masterplan ICT

I/O Magazine
                   

Nieuws

Kalender ICT-onderzoek

Uitgelicht

Stelling

Masterplan ICT

I/O Magazine
04-04-2009
First SIKS PhD Career day
23-10-2008
Hoogleraar KI Catholijn Jonker bij ‘Dat kan beter!’
21-10-2008
Goed resultaat workshop I-Science
» Meer nieuws

20-07-2009
Lorent Center Workshop: Optimizing Drug Design
23-10-2009
EIS 2009
05-11-2009
SIREN 2009
» Activiteit toevoegen
» Volledige kalender

Bekijk hier de posters van SIREN 2008

» Lees verder

Wat is de grootste uitdaging?
Complexiteit
Maatschappelijke innovatie
Wetenschappelijke paradigma's
Voldoende gekwalificeerde wetenschappers
 

» Resultaten stelling

De visie van en voor ICT-onderwijs en -onderzoek.

» Lees meer

I/O - mei 2009

» Lees verder