Home > ICT-onderzoek NL > Masterplan ICT 2009
 

Masterplan ICT

Op dinsdag 12 mei is het Masterplan ICT virtueel aangeboden aan minister Plasterk. Dit Het Masterplan ICT representeert een coherente visie op het gebied van onderzoek, onderwijs en toepassingen in de ICT in Nederland. Doel is de ICT-sector als geheel sterker te maken door middel van kwalitatief hoogstaand ICT-onderzoek en -onderwijs en door de sector beter te organiseren in maatschappelijk perspectief.

Vrijwel elk facet van het maatschappelijke, zakelijke, sociale en persoonlijke leven is afhankelijk van ICT-wetenschappen. Er bestaat een sterke correlatie tussen welvaart van een land en de kwaliteit van de ICT-voorzieningen. Nederland heeft een uitstekende uitgangspositie om welvaart en welzijn te laten profiteren van informatie- en communicatietechnologie (ICT). Zo leveren Nederlandse onderzoekers bijdragen op wereldniveau. Toch blijft Nederland achter op de mondiale innovatie-index. We zijn slecht in het absorberen en toepassen van nieuwe kennis. Een belangrijke oorzaak daarvoor is het gebrek aan goed opgeleide kenniswerkers. Hoe dat komt wordt in de eerste drie hoofdstukken van dit Masterplan ICT uiteengezet.

 

Om te kunnen profiteren van de ICT-wetenschappen is een solide en hoogwaardige basis nodig. Maar hoewel de behoefte aan gekwalificeerde afgestudeerde ICT?ers blijft stijgen, loopt het aantal studenten informatiewetenschappen gestaag terug.

Om het tij te keren identificeert het ICT-onderzoek Platform Nederland (IPN), in samenspraak met ICTRegie en de Informaticakamer van de VSNU, in dit Masterplan ICT vier uitdagingen en stelt het concrete maatregelen voor.

 

 

 

 

 


Uitgelicht

Evenementen ICT

ICT.OPEN 2012

Stelling

Roadmap ICT

I/O Magazine
                   

Uitgelicht

Evenementen ICT

ICT.OPEN 2012

Stelling

Roadmap ICT

I/O Magazine
01-01-2013
Russische universiteit zoekt Nederlandse partners in IT
17-12-2012
ICT Personality Award 2012
11-11-2012
Sentinels
» Meer nieuws

10-04-2013
Sense of Contact 15
» Activiteit toevoegen
» Volledige kalender

ICT OPEN 2012


» Lees verder

Wat is de grootste uitdaging?
Complexiteit
Maatschappelijke innovatie
Wetenschappelijke paradigma's
Voldoende gekwalificeerde wetenschappers
 

» Resultaten stelling

Roadmap ICT topsectoren

» Lees verder

I/O - december 2012

» Lees verder