Home > ICT-onderzoek NL > Uitgelicht > Lorentz Center
 

Informatica Workshop op het Lorentz Center: een impressie


Rond het middaguur druppelen de twintig deelnemers van de driedaagse workshop over "computer-based medical guidelines" het Lorentz Center in Leiden binnen. Je ziet bij de deelnemers de verbazing op het gezicht als elk bij binnenkomst de sleutel van een eigen werkkamer krijgt overhandigd. Ieders naam staat zelfs al op de kamerdeur. De verbazing neemt verder toe als ieder kantoor blijkt uitgerust met een eigen PC (naast overal een draadloos netwerk), het computer-account al is aangemaakt, en de persoonlijke koffiemok al klaar staat.

 

Langzaam begint het door te dringen dat de organisatoren van deze workshop meenden wat ze zeiden in de uitnodiging: dit is geen standaard workshop van passief luisteren naar praatje na praatje. Nee, hier gaat echt actief worden gewerkt!

 

Na die prettige verrassing bij aankomst treft iedereen elkaar in de gezamelijke huiskamer: twee grote leren bankstellen rond een koffietafel zorgen gelijk voor een informele sfeer, en het kleine keukentje zal iedereen de komende dagen voorzien van een onafgebroken stroom koffie, thee en warme chocolademelk. Geen last van een strak schema, met voorgeschreven koffiepauzes.

 

De komende drie dagen zullen we zien dat de facilteiten van het Lorentz Center het karakter van de workshop zeer positief beinvloeden. Op aanraden van de Scientific Board van het Lorentz Center bestond het programma voor een groot deel uit overleg in kleine groepjes over specifieke thema's. Slechts een paar maal werd dit onderbroken door plenaire lezingen, die ook geschikt waren voor andere geinteresseerden, of terugrapporteren. De plenaire sessies werden steevast gevolgd door intensieve discussies, die goed gedijden in de informele sfeer die wordt gecreeerd door het Lorentz Center.

 

En ook voor ons organistoren maakte het centrum het leven makkelijk. We schreven een korte aanvraag voor een workshop, die na enige discussie werd goedgekeurd. Deze werd voorzien van subsidie (jawel, ook dat doet het Lorentz Center), die voldoende was voor alle lokale kosten voor alle deelnemers (ook NWO EW droeg een steentje bij). Dat maakte het aanzienlijk makkelijker om interessante mensen zover te krijgen om drie dagen naar Leiden te komen. En vervolgens nam de staf van het centrum ook nog eens de hele aanmeldings-procedure van ons over, inclusief het organiseren van hotel ruimte voor iedereen.

 

Als organisatoren van de workshop "Computer-based Clinical Guidelines and Protocols" zijn we er meer dan ooit van overtuigd geraakt dat het Lorentz Center een uitstekende facilteit is. De ondersteuning door de staf, en de beschikbare subsidie voor onkosten maken het eenvoudig om een workshop te organiseren. De inrichting van het centrum zelf draagt significant bij aan een workshop die anders is dan anders, waar iedereen actiever is dan op de gemiddelde workshop elders, en waar de wetenschappelijke opbrengst van een paar dagen intensief samen werken heel hoog kan zijn.

 

 

We hopen dat de Informatica gemeenschap in Nederland deze kans in eigen land meer gaat gebruiken!

 

Peter Lucas
Annette ten Teije
Frank van Harmelen

 

Voor meer informatie: www.lorentzcenter.nl/


Uitgelicht

Evenementen ICT

ICT.OPEN 2012

Stelling

Roadmap ICT

I/O Magazine
                   

Uitgelicht

Evenementen ICT

ICT.OPEN 2012

Stelling

Roadmap ICT

I/O Magazine
01-01-2013
Russische universiteit zoekt Nederlandse partners in IT
17-12-2012
ICT Personality Award 2012
11-11-2012
Sentinels
» Meer nieuws

10-04-2013
Sense of Contact 15
» Activiteit toevoegen
» Volledige kalender

ICT OPEN 2012


» Lees verder

Wat is de grootste uitdaging?
Complexiteit
Maatschappelijke innovatie
Wetenschappelijke paradigma's
Voldoende gekwalificeerde wetenschappers
 

» Resultaten stelling

Roadmap ICT topsectoren

» Lees verder

I/O - december 2012

» Lees verder