Home > Activiteiten > I/O-prijs > Winnaar 2008
 

I/O Award 2008 voor het kraken van chips

 

Het Mifare team van de Radboud Universiteit Nijmegen is er het afgelopen jaar het beste in geslaagd om de resultaten van ICT-onderzoek onder de aandacht van het publiek te brengen. Hiervoor hebben zij de I/O Award ontvangen tijdens SIREN 2008.

 

Deze onderzoeksgroep ontvangt de prijs voor de media-aandacht die ze hebben gegenereerd voor de kraak van de Mifare RFID chip. Deze chip wordt gebruikt in naar schatting twee miljard contactloze toegangspassen voor het openbaar vervoer en voor andere gebouwen.

Tegelijk met het persbericht publiceerden de onderzoekers een filmpje waarin ze tonen hoe ze een Mifare pas kunnen kopiëren en met de gekopieerde kaart een gebouw kunnen binnen gaan. Hiermee werden de resultaten van het onderzoek op een inzichtelijke en volstrekt heldere wijze gepresenteerd. Ook in de talloze interviews met de pers wisten de onderzoekers steeds op heldere wijze hun visie naar voren te brengen.

 

De award wordt jaarlijks uitgereikt door het Gebiedsbestuur Exacte Wetenschappen van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). De prijs bedraagt 5.000 euro en beloont de beste publiciteit over ICT-onderzoek. De jury let daarbij op de helderheid en interessantheid van de bijdrage, het publieksbereik en de interessantheid van het ICT-onderzoek dat ten grondslag ligt aan de bijdrage. Er waren dit jaar vijf nominaties. Daaruit heeft het Gebiedsbestuur van NWO Exacte Wetenschappen de gehele groep als winnaar gekozen. Tijdens SIREN waren Roel Verdult, Wouter Teepe en Gerhard de Koning Gans aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen van Gebiedsbestuurslid Frits Vaandrager.

 

Het Gebiedsbestuur feliciteert de onderzoekers van harte met het winnen van de I/O Award. Het bestuur hoopt en verwacht dat zij zich blijven inzetten om resultaten uit hoogstaand ICT-onderzoek helder te communiceren naar een breed publiek van belangstellenden, en andere onderzoekers inspireren om hetzelfde te doen.

 

Het volledige team bestaat uit:

 • Flavio Garcia
 • Jaap-Henk Hoepman
 • Bart Jacobs
 • Ravindra Kali
 • Vinesh Kali
 • Gerhard de Koning Gans
 • Ruben Muijrers
 • Peter van Rossum
 • Wouter Teepe
 • Roel Verdult
 • Ronny Wichers Schreur

Nieuws

Kalender ICT-onderzoek

Uitgelicht

Stelling

Masterplan ICT

I/O Magazine
                   

Nieuws

Kalender ICT-onderzoek

Uitgelicht

Stelling

Masterplan ICT

I/O Magazine
04-04-2009
First SIKS PhD Career day
23-10-2008
Hoogleraar KI Catholijn Jonker bij ‘Dat kan beter!’
21-10-2008
Goed resultaat workshop I-Science
» Meer nieuws

20-07-2009
Lorent Center Workshop: Optimizing Drug Design
23-10-2009
EIS 2009
05-11-2009
SIREN 2009
» Activiteit toevoegen
» Volledige kalender

Bekijk hier de posters van SIREN 2008

» Lees verder

Wat is de grootste uitdaging?
Complexiteit
Maatschappelijke innovatie
Wetenschappelijke paradigma's
Voldoende gekwalificeerde wetenschappers
 

» Resultaten stelling

De visie van en voor ICT-onderwijs en -onderzoek.

» Lees meer

I/O - mei 2009

» Lees verder