Home > Actueel > Uitgelicht
 

Nederlands onderzoeksprogramma op het gebied van ICT-security in ICT, netwerken en informatie systemen

 

Op 22 oktober is op ICTOpen 2012 het boekje ?SENTINELS? gepresenteerd. In het boekje is te lezen dat het Sentinels programma een stevige impuls aan security onderzoek in Nederland geeft en een hechte nationale IT-security community stimuleert. Zeven betrokkenen vertellen over hun ervaringen, over waar zij aan gewerkt hebben, en over de uitdagingen van de toekomst. Ook is van alle zestien Sentinels-projecten een verslag opgenomen, waarin aandacht is voor de geboekte voortgang, de toepassingen die het onderzoek oplevert en de vervolgvragen waar de security-experts de komende jaren mee vooruit kunnen.

Wouter Segteh (STW), Jan Piet Barthel (NWO) en Erik Poll (RU)

Foto: Hans Hordijk fotografie


Nieuwe lichting
Binnenkort loopt Sentinels ten einde. Het onderzoeksprogramma, begonnen in 2004, is erop gericht om de kennis over computer- en netwerkveiligheid binnen Nederland te verbeteren. Om banden tussen academische en industriėle spelers op dit terrein te versterken. En om een nieuwe lichting experts op te leiden, die ervoor kan zorgen dat cruciale infrastructuur zoals onze banksystemen, energievoorziening, waterhuishouding en gezondheidszorg optimaal kunnen blijven functioneren, en dat onze privacy in deze genetwerkte wereld gewaarborgd blijft.


Afhankelijk
Van de smartphone in je zak, via de parkeerautomaat, tot het kastje dat televisiezenders ontvangt: in het huidige tijdsbeeld zijn wij ? veelal ongemerkt ? afhankelijk van digitale systemen. De toevoer van elektriciteit naar ons huis, de matrixborden die aangeven of de filestrook open is of niet, pinpassen, ov-chipkaarten en biometrische gegevens op het paspoort, gezichtsherkenning uit camerabeelden van rellen, de gemeentelijke basisadministratie? in al deze gevallen is ICT een belangrijk hulpmiddel. Dat valt niemand op, zolang alles functioneert zoals het dat hoort te doen. Maar als er ergens fouten insluipen, als er ongelukken gebeuren, of als er ingebroken wordt, dan merken we pas hoe afhankelijk we zijn van ICT. En hoe belangrijk het is dat digitale omgevingen afdoende beveiligd worden.


Fundament
Sentinels is een stevig fundament, waarop wordt voortgebouwd. Niet lang geleden verscheen in het kader van het topsectorenbeleid een ICT-roadmap. Hierin wordt verwezen naar een door de securitygemeenschap geschreven ?National Cyber Security Research Agenda?. Vier ministeries (Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Defensie en Economische Zaken, Landbouw en Innovatie), de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en Technologiestichting STW, dragen bij aan de uitvoering van deze agenda, waarmee Sentinels een logisch vervolg krijgt. Investeren in kennisontwikkeling op dit terrein blijft belangrijk voor de samenleving. Om ?cyber security? vraagstukken van vandaag en morgen te kunnen oplossen, is een toenemend aantal experts nodig. De binnen Sentinels
getrainde onderzoekers vormen een mooie kopgroep.


Interesse?
De interviews en projecten uit het boekje Sentinels zijn, zowel in het Nederlands als het Engels, zijn te vinden op www.sentinels.nl  

 


Uitgelicht

Evenementen ICT

ICT.OPEN 2012

Stelling

Roadmap ICT

I/O Magazine
                   

Uitgelicht

Evenementen ICT

ICT.OPEN 2012

Stelling

Roadmap ICT

I/O Magazine
01-01-2013
Russische universiteit zoekt Nederlandse partners in IT
17-12-2012
ICT Personality Award 2012
11-11-2012
Sentinels
» Meer nieuws

10-04-2013
Sense of Contact 15
» Activiteit toevoegen
» Volledige kalender

ICT OPEN 2012


» Lees verder

Wat is de grootste uitdaging?
Complexiteit
Maatschappelijke innovatie
Wetenschappelijke paradigma's
Voldoende gekwalificeerde wetenschappers
 

» Resultaten stelling

Roadmap ICT topsectoren

» Lees verder

I/O - december 2012

» Lees verder